Vaarroutes – Rondje Westhoek

Plaatsen/Steden:
Nieuwpoort, Diksmuide, Ieper, Fintele, Veurne, Nieuwpoort.

Waterlopen:
Ijzer, Kanaal van Ieper naar de Ijzer, Lokanaal, Kanaal Nieuwpoort-Duinkerken .

Kunstwerken:
Sluis van Boezinge, Sluis van Boezinge Dorp, Sluis Fintele, Veurnesluis, Gravensluis, Sint-Jorissluis.

Korte beschrijving van de vaarlus:
De vaarlus is zeer rustig met zeer weinig beroepsvaart. Het verleden met zijn eerste wereldoorlog is nooit niet ver weg.
Weilanden sieren het landschap en wisselen regelmatig met een dorp, maar het varen is voor het grootste gedeelte kalm en mooi. Op de Ijzer varen we al kronkelig door de natuurlijke bedding van deze rivier. De andere waterlopen zijn kanalen die veel rechtlijniger zijn aangelegd.

Technische beschrijving:

Bevaarbare lengte: 41 km

Afstand
– Nieuwpoort – Diksmuide: 17.61km
– Diksmuide – Fintele: 13.33km
– Fintele – Roesbrugge: 10.13km

www.vaarlussen.be

Maximum snelheid: 7 km/uur
Marifoon kan. 10 Max. diepte 1.90

Vanuit de haven van VVW-Westhoek op het spaarbekken te Nieuwpoort starten we ons rondje Westhoek naar Diksmuide (18km), langs de Ijzer. Op de Ijzer hebben we geen sluizen. Na 7 km en een uurtje varen is er zeker een halte aan te raden.  Aan stuurboord is een aanlegsteiger en iets verder op de baan is de schoorbakkehoeve (www.schoorbakkehoeve.be) met zelfgemaakt ijs een echte aanrader. Het ligt vlak naast een slachterij van kwaliteitsvlees.

Limousin
Rundvlees kan een sensatie zijn …
Wat is er heerlijker dan een mals en smaakvol stukje vlees op uw bord? Limousin Puur is afkomstig van raszuivere Limousin-runderen die we zelf kweken en die in de vrije natuur zijn opgegroeid. Daarmee garanderen wij u een eigen en zuiver streekprodukt. Meer informatie vind u op www.limousinpuur.com of mail naar info@limousinpuur.com.

Na de Schoorbakkehoeve kom je 5 km verder aan de Tervatebrug. Deze ophaalbrug wordt van op afstand bediend van uit Nieuwpoort. Een brugopening kun je vragen via marifoon kanaal 20 door achterhaven Nieuwpoort op te roepen, of via tel: 058/23 30 50.

Voorbij de Tervatebrug komt de IJzertoren van Diksmuide stilaan naderbij, soms zie je hem opdagen aan SB zijde, en enkele bochten verder ligt hij dan weer volledig aan BB zijde. Juist voor het binnenvaren van Diksmuide passeer je de “Dodengang”, (www.toerismewesthoek.be), een complex van loopgraven uit de eerste wereldoorlog. Zonder stops reken je 2 vaaruren naar Diksmuide.

In Diksmuide kan men afmeren in Porta Dixmuda en de stad Diksmuide bezoeken.
(www.diksmuide.be)
7 km voorbij Diksmuide kom je aan de Knokkebrug. Deze ophaalbrug wordt bediend door de kunstwerkbedienaars van Boezingesas. Voor de bediening van deze brug kan men Boezinge oproepen op kanaal 18 of via tel: 057/42 21 65. Op en afwaarts de brug zijn er zeer goede wachtsteiger. Achter de spaarbekkens van de Blankaart aan BB, die het bezoeken waart zijn, gaan we aan BB het
kanaal op naar Ieper.

 

Een lengte van een 15 km
Maximum snelheid 7 km/uur
Marifoon kan. 10
Max diepte 1.50

Sluis Boezinge- 40,8 m x 5,15 m- verval van 3,2 m VHF 18 – tel. 057 42 21 07
Sluis Boezinge Dorp- 40,8 m x 5,15 m- verval van 3,5 m VHF 18 – tel. 057 42 21 65
Knokke brug- VHF 18- tel. 058 28 80 72

Van Knokkebrug naar Ieper reken je 3 vaaruren. Opgelet: tot aan de eerste sluis, Boezingesas zijn er geen aanmeermogelijkheden.
De laatste jaren is er op dit kanaal gebaggerd, en zijn er geen problemen van diepgang meer aan de driegrachten. Met een diepgang van 1.50 m geraakt men nu ook tot Ieper.

Op het einde van het kanaal, in de havenkom, kan men afmeren bij VVW Ieperlee.
Het stadcentrum is op 500m van de jachthaven. Stad Ieper is zeker de moeite waard. Van uit Ieper keren we op onze stappen terug naar de IJzer. Aan de Knokkebrug gaan we nu BB verder de Ijzer op, 5 km verder tot Fintele. Voor de Fintelesluis, is er een zeer goede afmeersteiger aan het gehucht Fintele.
Er zijn hier enkele woonhuizen en 2 uitstekende eetgelegenheden. De Liesdodde en de Hooipiete. Als ook de hooipietebrug. (www.hooipiete.be)

Van Fintele kan men in de maanden juli en augustus met boten van max 12m ook nog 10 km verder op varen naar de aanlegsteiger van Roesbrugge.

 

Een lengte van een 14 km
Maximum snelheid 7 km/uur
Marifoon kan. 10
Max diepte 1.80

Sluis Fintele 47,5 m x 5,2 m- verval van 0,7 m VHF 20 – tel. 058 28 80 72

De muren in de sluis lopen schuin naar beneden, maar men heeft nu een aanlegsteiger gebouwd in de sluis zelf, zodat het schutten geen probleem meer kan opleveren.

Laagste punt is 3,90m

Op dit kanaal zijn er vier ophaalbruggen, die met een mobiele ploeg bediend worden. Van Veurne naar Fintele reken je 2 vaaruren.

Na 2.8km kom je aan de Lobrug. Opwaarts deze ophaalbrug is er een zeer goede afmeersteiger, van waaruit je het toffe stadje Lo (www.Lo-reninge.be) kunt bezichtigen.

Na 14 km mond het Lokanaal uit in het Kanaal Nieuwpoort – Duinkerke.
Als je Veurne wil binnenvaren om af te meren in de jachthaven van Veurne moet je aan BB door de Nieuwpoortsluis die gewoonlijk open staat, maar de ophaalbrug midden in de sluis moet wel bediend worden. Bediening van de sluis en brug vraagt men aan op kanaal 20, Veurnesluis.

Het historische Veurne heeft veel te bieden. Het zijn plaatsen die een verleden hebben die je zo kan aanvoelen. Je kan zo goed als in het centrum afmeren.

 

Lengte van Veurne naar Nieuwpoort: 10.50km
Nieuwpoortsluis in Veurne: staat gewoonlijk open.
Wordt bediend 3 uur voor en 3 uur na hoogwater in Nieuwpoort.

Veurne sluis in Nieuwpoort 45 m x 8 m- getijdesluis VHF 20 – tel. 058 23 30 50

Van Veurne naar Nieuwpoort mag je toch een 2.30 uur rekenen.

Bij het vertrek in Veurne heb je na de Nieuwpoortsluis 2 ophaalbruggen: de Nieuwpoortbrug en de spoorwegbrug. Bediening van deze bruggen worden aangevraagd via kanaal 20. Alvorens te vertrekken in Veurne, informeer eerst op kanaal 20 bij de Veurnesluis naar de bedieningstijden van de
spoorwegbrug, om het wachten voor deze brug te vermijden.

Na 4 km kom je aan de Wulpenbrug.  Deze ophaalbrug wordt bediend van uit Nieuwpoort. U kan achterhaven Nieuwpoort oproepen op kanaal 20 of via tel: 058/23 30 50.

Aangekomen in Nieuwpoort vaar je via het sluizencomplex, Veurnesluis, Gravensluis en St.-Jorissluis terug naar VVW Westhoek. Doorvaart van deze sluizen gebeurt van drie uur voor tot drie uur na hoogwater.

Vaarroutes – Nieuwpoort/Brugge

Plaatsen/Steden:
Nieuwpoort, Leffinge, Snaaskerke, Oudenburg, Brugge

Waterlopen:
Ijzer, Kanaal van Ieper naar de Ijzer, Lokanaal, Kanaal Nieuwpoort-Duinkerken .

Kunstwerken:
Leffingebrug, Gistelbrug, Zandvoordebrug, Nieuwe kleine Plassendalebrug, Plassendalesluis, voetgangersbrug Stalhille, Stalhillebrug, Nieuwegebrug, Scheepsdalebrug, Krakelebrug.

Nuttige links :

http://www.vlaamsewaterwegen.be/

http://risdefinitions.org

http://ris.eu/home

https://www.waterinfo.be/

https://www.visitbruges.be

https://www.visitflanders.com/nl

Korte beschrijving van de route Nieuwpoort – Brugge – Nieuwpoort :
De vaarlus is zeer rustig met zeer weinig beroepsvaart. 
Weilanden sieren het landschap en wisselen regelmatig met een dorp, maar het varen is voor het grootste gedeelte kalm en mooi.

 

ROUTE EN VAARUREN

  • Oostende of Brugge » Nieuwpoort » Diksmuide: Kanaal Gent-Brugge-Oostende, Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, Verbindingskanaal, IJzer, ± 7.30 vaaruren.
  • Diksmuide » Ieper » Fintele » Veurne: IJzer, Kanaal Ieper-IJzer (Kanaal van de Ieperlee), Lokanaal, ± 11 vaaruren.
  • Veurne » Nieuwpoort: Kanaal Nieuwpoort-Duinkerken, ± 1.15 vaaruren.
  • Nieuwpoort » Brugge of Oostende: Kanaal Plassendale-Nieuwpoort, Kanaal GentBrugge-Oostende, ± 5.30 vaaruren.
  • Optioneel: Veurne » Adinkerke (16 km) en dan Adinkerke » Nieuwpoort, ± 2.30 vaaruren.
button arrow