VAREN DOE JE SAMEN

Op het water geniet u extra van het gevoel van vrijheid: Met een heerlijk briesje door uw haren en het zonnetje op uw gezicht. Toch is het zeker op de zonnige en warme dagen druk op het water. Voor een zorgeloze vaarvakantie is het dus belangrijk dat u bekend bent met de vaarregels. Heeft u nog geen ervaring op het water? Geen probleem. Voor vertrek krijgt u een persoonlijke en eenvoudige vaarinstructie van een van onze ervaren schippers.

Want hoewel voor onze boot een vaarbewijs niet verplicht is, zijn er wel een aantal belangrijke aandachtspunten:

Dankzij de boeg-en hekschroef is het zeer eenvoudig om de boot te besturen.

  • Aanleggen
  • Kunnen omgaan met wind, golven en stroming
  • De boot in de handen kunnen houden in havens, sluizen en bij bruggen
  • De betekenis van borden en boeien kennen
  • Weten hoe te handelen bij het tegenkomen van andere schepen

EEN BOOT OF EEN AUTO?

Een boot gedraagt zich niet hetzelfde als een auto. Het ‘parkeren’ van een boot – aanleggen of afmeren – vraagt gewenning en elk type boot heeft zijn eigen vaargedrag. Dat komt doordat grootte, rompvorm en schroefwerking (wieleffect) een rol spelen. Tel daar de externe factoren als wind, golven en stroming bij op en het moge duidelijk zijn dat kennis van de vaarregels noodzakelijk is. Ga nooit zonder enige ervaring het water op.

HET VEREIST DISCIPLINE

Veel mensen zijn minder alert als ze op het water zijn dan wanneer ze als automobilist of fietser aan het verkeer deelnemen. Dat is te verklaren doordat men verblijft in de prachtige natuur met haar relatieve rust. Varen vereist om die reden meer discipline. Onderstaand vindt u alle vaarregels, inclusief tips & tricks en duidelijke uitleg.

VAREN GAAT SAMEN
MET VAARREGELS

button arrow